03 January, 2025
Химичен състав на царевицата
Съставки |
Зърно |
Зелена биомаса |
Скорбяла |
70-75 |
30 |
Протеин |
8-10 |
8 |
Мазнини |
4 |
3 |
Захари |
1,7 |
9 |
Влакнести съставки |
8,9 |
40 |
Пепел |
1,5-2 |
5 |
Други |
|
5 |
Зърното на царевицата е богато на енергия, ниско съдържание на протеин, висок коефициент на смилаемост и ниско съдържание на влакнести вещества. Протеините в ендосперма на царевицата съдържат високи нива на зеин и глутен (60-85% от протеините), но са бедни на есенциалните аминокиселини лизин и триптофан. Глутенът в царевицата не е с достатъчно качество, затова хлябът, направен от царевица, не бухва (Rooney и сътр., 2004). Маслото, извлечено от плода, е с добро качество, богато на ненаситени мастни киселини и има много добри свойства при готвене.
Съотношение в частите от растението при прибиране на царевица за силаж (Schroeder 2004)
Част от растението |
Процент % |
Зърно |
15-60 |
Листа |
15-25 |
Стъбло |
20-40 |
Кочан |
12-18 |
Химичният състав на силажа варира значително, както и пропорцията на различните части на растението в етапа на прибиране. В заключение, количеството и качеството на царевицата, прибрана за силаж, зависи от хибрида, гъстотата на засаждане, торенето, етапа на прибиране, управлението и съхранението (D. Papakosta – Tasopoulou – Зимни зърнени култури 2008).