03 January, 2025

Химичен състав на царевицата

Стандартно разпределение на веществата в компонентите на царевицата (процент от сухото вещество)
Кочани царевица
Кочани царевица

 

Съставки

Зърно

Зелена биомаса

Скорбяла

70-75

30

Протеин

8-10

8

Мазнини

4

3

Захари

1,7

9

Влакнести съставки

8,9

40

Пепел

1,5-2

5

Други

 

5

 

Зърното на царевицата е богато на енергия, ниско съдържание на протеин, висок коефициент на смилаемост и ниско съдържание на влакнести вещества. Протеините в ендосперма на царевицата съдържат високи нива на зеин и глутен (60-85% от протеините), но са бедни на есенциалните аминокиселини лизин и триптофан. Глутенът в царевицата не е с достатъчно качество, затова хлябът, направен от царевица, не бухва (Rooney и сътр., 2004). Маслото, извлечено от плода, е с добро качество, богато на ненаситени мастни киселини и има много добри свойства при готвене.

 

Съотношение в частите от растението при прибиране на царевица за силаж (Schroeder 2004)

Част от растението

Процент %

Зърно

15-60

Листа

15-25

Стъбло

20-40

Кочан

12-18

 

Химичният състав на силажа варира значително, както и пропорцията на различните части на растението в етапа на прибиране. В заключение, количеството и качеството на царевицата, прибрана за силаж, зависи от хибрида, гъстотата на засаждане, торенето, етапа на прибиране, управлението и съхранението (D. Papakosta – Tasopoulou – Зимни зърнени култури 2008).