14 October, 2024

Нужните хранителни вещества през развитието на пшеницата

Разберете какви хранителни вещества са нужни през различните етапи на развитието на пшеницата и в какви количества са нужни за постигане на желания от вас добив.
Нужните хранителни вещества през развитието на пшеницата
Нужните хранителни вещества през развитието на пшеницата

Пшеницата има различни нужди от хранителни вещества на всеки етап от
своето развитие. Важно е хранителните вещества да бъдат налични и в
достатъчно количество на всеки етап от развитието на културата.

Покълнване и поникване

Покълнване и поникване

- Азот (N): Насърчава бързия и ранен растеж в началото на жизнения цикъл на
културата.
- Фосфор (P): Осигурява необходимата енергия за ранното развитие и спомага
за развитието на силна коренова система, която подпомага адаптацията на
растението към ниските зимни температури.

Братене

Братене

- Азот (N): Участва в развитието на листната повърхност и увеличава броя на
братята на растенията.
- Манган (Mn): Има структурна роля при формирането на фотосинтетични
протеини и ензими.

Вретенене

Вретенене

- Азот (N): Подпомага силното и бързо развитие на листната повърхност.
- Фосфор (P): Осигурява необходимата енергия за растежа на растението.
- Калий (K): Регулира водния баланс и укрепва стабилността на растенията.
- Сяра (S): Подобрява добивите и качеството на продукцията, участва в синтеза
на аминокиселини и протеини.
- Манган (Mn): Има структурна роля при формирането на фотосинтетични
протеини и ензими.
- Цинк (Zn): Ускорява ензимните реакции, подпомага азотния метаболизъм и
стимулира синтеза на протеини.

Цъфтеж / Наливане на зърното

Цъфтеж / Наливане на зърното

- Азот (N): Подобрява добивите чрез подобряване на фотосинтезата,
повишаване размера и броя на зърната, както и съдържанието им на протеин.
- Магнезий (Mg): Поддържа зеления цвят на листата и тяхната фотосинтетична
способност.
- Фосфор (P): Повишава сухото вещество и подобрява добивите.
- Бор (B): Подобрява жизнеността на полена.

Количествата нужни от хранителните елементи

Нуждите от хранителни вещества на пшеницата зависят от желаните добиви и
фактори като плодородието на почвата. Ето общи насоки за това колко от всяко
хранително вещество е необходимо на пшеницата, за да произведе 100 кг
зърно:

- Азот (N): Приблизително 2.5–3.0 кг азот на 100 кг добив. Азотът е от
съществено значение за растежа на растението и съдържанието на протеини в
зърната.
- Фосфор (P₂O₅): Около 1.0–1.2 кг фосфор на 100 кг добив. Фосфорът
подпомага развитието на корените, цъфтежа и пълненето на зърното. Ако
количеството на фосфора в продукта, който ползвате е изписан като P, можете
да изчислявате по следния начин: 1.2 kg P₂O₅ × 0.436 = 0.523 kg P.
- Калий (K₂O): Около 1.5–2.0 кг калий на 100 кг добив. Калият подобрява
водната регулация, устойчивостта на стрес и качеството на зърното. Ако
количеството на калия в продукта, който ползвате е изписан като К, можете да
изчислявате по следния начин: 2.0 kg K₂O × 0.83 = 1.66 kg K.
- Сяра (S): Около 0.15–0.2 кг сяра на 100 кг добив. Сярата е важна за
формирането на протеини и функциите на ензимите. Ако количеството на
сярата в продукта, който ползвате е изписан като SO₃, можете да изчислявате по
следния начин: 0.2 кг S × 2.5 = 0.5 кг SO₃.
- Магнезий (Mg): Около 0.1–0.15 кг магнезий на 100 кг добив. Магнезият е
необходим за хлорофила и фотосинтезата.
- Цинк (Zn): Приблизително 5–10 г цинк на 100 кг добив. Цинкът играе роля в
активацията на ензими и синтеза на протеини.
- Манган (Mn): Около 3–5 г манган на 100 кг добив. Манганът е важен за
фотосинтетичните ензими.
- Бор (B): Около 0.5–1.0 г бор на 100 кг добив. Борът подпомага жизнеността на
полена и формирането на клетъчните стени.

Това са типични стойности, посочващи нужното активно вещество на декар за
100кг добив, но действителните нужди от хранителни вещества могат да
варират в зависимост от условията на почвата, климата и методите на
управление. Препоръчително е да се направи почвен анализ за по-точно
торене.